Politica antifraudă
PHISHING
Mesajele e-mail de tip phishing pot arata foarte asemanator cu mesajele oficiale transmise de catre LIBRA DEVELOPMENT I.F.N., in incercarea de a va determina sa accesati o pagina web falsa si sa dezvaluiti informatii confidentiale.
Astfel de mesaje pot solicita inclusiv apelarea unor numere de telefon si furnizarea datelor personale.
Cum pot identifica un e-mail de tip phishing?
- Adresele web (URL) par a fi directionate catre site-ul LIBRA DEVELOPMENT I.F.N., dar in realitate acestea conduc spre alte domenii web. Plasati cursorul mouse-ului deasupra unei adrese web, fara a apasa pe link-ul respectiv, intr-un e-mail suspect si veti putea identifica destinatia (URL) reala. Simplul fapt ca numele I.F.N.-ului este inclus in URL nu garanteaza ca site-ul vizitat este cel oficial.
- Solicitari de date personale. LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. nu solicita sa raspundeti intr-un e-mail cu date personale, cum ar fi CNP-ul sau datele inscrise pe cardurile bancare.
- Inducerea unei false stari de urgenta. Nu vom solicita niciodata confirmarea datelor personale prin e-mail pentru a evita blocarea utilizarii produselor sau a serviciilor nebancare.
- Mesaje despre actualizari de securitate sau ale sistemelor. Nu vom solicita niciodata confirmarea datelor personale confidentiale prin intermediul e-mailului pe motivul actualizarii sistemelor interne.
- Greseli evidente de redactare si alte tipuri de erori. Acestea constituie frecvent caracteristici evidente ale e-mailurilor si site-urilor web nelegitime. Greselile de gramatica si textul care indica folosirea unui motor de traducere automata pot ridica de asemenea suspiciuni.
Cum pot sti daca am accesat site-urile oficiale LIBRA DEVELOPMENT I.F.N.?
- Prin verificarea adresei din bara de adrese a browserului web utilizat
- Vizualizand, in functie de browserul web folosit, bara de adrese colorata in verde si simbolul conexiunii securizate in forma de lacat si denumirea organizatiei care detine domeniul Pentru mai multa siguranta, puteti accesa simbolul si puteti verifica detaliile
Raportare
Daca observati un e-mail suspect care utilizeaza numele sau simbolurile LIBRA DEVELOPMENT I.F.N., va rugam sa ni-l transmiteti (forward) in cel mai scurt timp posibil pe adresa antifrauda@libradevelopment.ro.
NAVIGARE WEB IN SIGURANTA
LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. iti ofera o protectie online sporita, dar e bine sa stii ca exista intotdeauna riscul infectarii computerului tau cu virusi. De aceea, te sfatuim ca, pe langa masurile de securitate de care beneficiezi din partea I.F.N.-ului, sa iei intotdeauna propriile masuri de protectie a computerului, pentru ca informatiile tale sa fie in deplina siguranta.
LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. nu iti va trimite niciodata mesaje text sau e-mail-uri pentru a-ti solicita informatii personale confidentiale.
Sfaturi pentru navigarea web in siguranta:
- Actualizeaza frecvent aplicatia de e-mail, browser-ul Web si sistemul de operare al computerului tau folosind cele mai recente versiuni disponibile din partea producatorilor
- Instaleaza un software antivirus performant, care sa verifice in mod automat fisierele inainte ca acestea sa fie stocate sau accesate
- Instaleaza un firewall functional pe computerul tau
- Fii atent la e-mailurile primite de la necunoscuti si mai ales la fisierele atasate; asigura-te ca stergi orice e-mail considerat suspect, fara a deschide atasamentele sau a accesa link-urile
- Seteaza browser-ul tau web pentru a te atentiona in momentul in care pe computer urmeaza sa se instaleze fisiere din surse necunoscute; accepta numai fisierele provenite de la surse de incredere
- Foloseste functia “pop-up blocker” a browserului web
- Acorda atentie sporita in cazul primirii unor erori sau avertismente privind certificatele digitale ale site-urilor web pe care introduci date personale sau date despre cardurile bancare; in cazul unor erori multiple, contacteaza compania in cauza
- Foloseste parole greu de intuit, evitand folosirea datelor de nastere sau numele animalului de companie
- Trimite informatii prin e-mail numai in cazul in care esti sigur(a) de securitatea conexiunii
- Daca te hotarasti sa vinzi computerul, asigura-te ca ai sters toate informatiile personale
- Daca folosesti internet Wireless sau prin Bluetooth, asigura-te ca mesajele sunt criptate corespunzator; aminteste-ti sa folosesti criptarea puternica atunci cand utilizezi puncte gratuite de acces Wi-Fi la Internet sau conexiuni Bluetooth
MASURI PRIVIND PREVENIREA SPALARII BANILOR
Spalarea banilor este procesul sau complexul de actiuni prin care infractorii incearca si uneori reusesc sa ascunda originea si posesia reala a veniturilor ce provin din activitatile lor ilegale. In aceasta categorie intra banii proveniti din fraude, jafuri, furturi, trafic de arme, trafic de droguri si contrabanda. Infractorii vor incerca sa utilizeze sistemul financiar pentru a ascunde provenienta infractionala a banilor.
LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. previne spalarea banilor si finantarea terorismului, pe baza normelor, procedurilor si legilor aferente.
In conformitate cu legislatia UE, LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. trebuie sa aiba o buna cunostinta despre afacerile clientilor si felul in care ei folosesc serviciile si produsele I.F.N.-ului. Acest lucru inseamna ca in anumite cazuri, pentru asigurarea unei transparente totale si in vederea respectarii normelor in vigoare, LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. va solicita clientilor sai informatii suplimentare privind activitatile acestora. Legea spalarii banilor prevede ca institutiile financiare sa aiba o buna cunoastere a afacerilor clientilor lor.
De asemenea, institutiile financiare au obligatia de a intelege scopul relatiei de afaceri si tranzactiile efectuate de clienti. Din acest motiv, I.F.N.-ul va poate solicita anumite informatii care vor fi tratate intotdeauna cu maxima confidentialitate, facand obiectul secretului profesional si al legii confidentialitatii si protejarii datelor cu caracter personal.
PREINTAMPINARE FRAUDE
LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. depune eforturi sustinute pentru a preintampina cazurile de frauda externa.
Din motive de prudentialitate, va comunicam ca am identificat o metoda de fraudare ce a luat amploare in ultima perioada: anumite grupari infractionale deturneaza sume de bani pe care societati de buna-credinta le platesc catre furnizorii cu care colaboreaza, schimband IBAN-ul beneficiarului.
Prin furt de identitate, membrii acestor grupari infractionale abordeaza persoanele cu functii de conducere (manageri sau directori ai departamentelor financiare) ai companiilor, fie telefonic, fie folosind-se de adrese de email compromise ale unor parteneri de afaceri sau furnizori si solicita schimbarea IBAN-ului unde urmeaza sa se faca plata unor contracte comerciale aflate in derulare. Deseori aceste grupari detin si informatii confidentiale din interiorul societatilor fraudate sau partenerilor de afaceri, devenind astfel credibili in cadrul discutiei telefonice sau in email-ul prin care solicita schimbarea IBAN-ului.
Daca primiti solicitari privind schimbarea IBAN-ului unde urmeaza sa efectuati o plata, va recomandam sa faceti verificari suplimentare prin care sa va asigurati ca solicitarea vine intr-adevar de la furnziorul sau partenerul dumneavoastra de afaceri.