PHISHING

Mesajele e-mail de tip phishing pot arata foarte asemanator cu mesajele oficiale transmise de catre LIBRA DEVELOPMENT I.F.N., in incercarea de a va determina sa accesati o pagina web falsa si sa dezvaluiti informatii confidentiale.

Astfel de mesaje pot solicita inclusiv apelarea unor numere de telefon si furnizarea datelor personale.

Cum pot identifica un e-mail de tip phishing?

Cum pot sti daca am accesat site-urile oficiale LIBRA DEVELOPMENT I.F.N.?

Raportare

Daca observati un e-mail suspect care utilizeaza numele sau simbolurile LIBRA DEVELOPMENT I.F.N., va rugam sa ni-l transmiteti (forward) in cel mai scurt timp posibil pe adresa antifrauda@libradevelopment.ro.

NAVIGARE WEB IN SIGURANTA

LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. iti ofera o protectie online sporita, dar e bine sa stii ca exista intotdeauna riscul infectarii computerului tau cu virusi. De aceea, te sfatuim ca, pe langa masurile de securitate de care beneficiezi din partea I.F.N.-ului, sa iei intotdeauna propriile masuri de protectie a computerului, pentru ca informatiile tale sa fie in deplina siguranta.

LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. nu iti va trimite niciodata mesaje text sau e-mail-uri pentru a-ti solicita informatii personale confidentiale.

Sfaturi pentru navigarea web in siguranta:

MASURI PRIVIND PREVENIREA SPALARII BANILOR

Spalarea banilor este procesul sau complexul de actiuni prin care infractorii incearca si uneori reusesc sa ascunda originea si posesia reala a veniturilor ce provin din activitatile lor ilegale. In aceasta categorie intra banii proveniti din fraude, jafuri, furturi, trafic de arme, trafic de droguri si contrabanda. Infractorii vor incerca sa utilizeze sistemul financiar pentru a ascunde provenienta infractionala a banilor.

LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. previne spalarea banilor si finantarea terorismului, pe baza normelor, procedurilor si legilor aferente.

In conformitate cu legislatia UE, LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. trebuie sa aiba o buna cunostinta despre afacerile clientilor si felul in care ei folosesc serviciile si produsele I.F.N.-ului. Acest lucru inseamna ca in anumite cazuri, pentru asigurarea unei transparente totale si in vederea respectarii normelor in vigoare, LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. va solicita clientilor sai informatii suplimentare privind activitatile acestora. Legea spalarii banilor prevede ca institutiile financiare sa aiba o buna cunoastere a afacerilor clientilor lor.

De asemenea, institutiile financiare au obligatia de a intelege scopul relatiei de afaceri si tranzactiile efectuate de clienti. Din acest motiv, I.F.N.-ul va poate solicita anumite informatii care vor fi tratate intotdeauna cu maxima confidentialitate, facand obiectul secretului profesional si al legii confidentialitatii si protejarii datelor cu caracter personal.

PREINTAMPINARE FRAUDE

LIBRA DEVELOPMENT I.F.N. depune eforturi sustinute pentru a preintampina cazurile de frauda externa.

Din motive de prudentialitate, va comunicam ca am identificat o metoda de fraudare ce a luat amploare in ultima perioada: anumite grupari infractionale deturneaza sume de bani pe care societati de buna-credinta le platesc catre furnizorii cu care colaboreaza, schimband IBAN-ul beneficiarului.

Prin furt de identitate, membrii acestor grupari infractionale abordeaza persoanele cu functii de conducere (manageri sau directori ai departamentelor financiare) ai companiilor, fie telefonic, fie folosind-se de adrese de email compromise ale unor parteneri de afaceri sau furnizori si solicita schimbarea IBAN-ului unde urmeaza sa se faca plata unor contracte comerciale aflate in derulare. Deseori aceste grupari detin si informatii confidentiale din interiorul societatilor fraudate sau partenerilor de afaceri, devenind astfel credibili in cadrul discutiei telefonice sau in email-ul prin care solicita schimbarea IBAN-ului.

Daca primiti solicitari privind schimbarea IBAN-ului unde urmeaza sa efectuati o plata, va recomandam sa faceti verificari suplimentare prin care sa va asigurati ca solicitarea vine intr-adevar de la furnziorul sau partenerul dumneavoastra de afaceri.